Dragen voor Dummies

Wat zou het tof zijn, als daar ook een handboek voor komt! Maar een handboek over dragen, dat klinkt simpeler, dan de praktijk zal uitwijzen. Maar als we nou eens kijken naar de basisknoop bij uitstek, de FWCC. De Front Wrap Cross Carry is een basis buikknoop met een geweven doek. In Nederland leren we deze knoop het vaakst als eerste aan bij een pasgeboren baby. Let op! Een geweven doek niet verwarren met een rekbare doek.

Benodigheden: een baby (of pop/beer/aap) een doek en een schermpje waar je youtube op kunt afspelen.  Een spiegel is ook wel handig, dan kun je zien wat jezelf aan het doen bent.

In theorie zal een baby, teddybeer, knuffelaap, of ieder ander willekeurig gevuld met kussenvulling eenvoudig te regelen zijn. Een draagdoek kost iets meer moeite, want jeetje, welke stof, materiaal, dikte, lengte heb je allemaal nodig? Ook daar is wel een eenvoudig schemaatje voor te vinden. Maar hé! We hebben het over “Dragen voor Dummies” handboek, dus ik kan voor dat schema zorgen, maar laten we het simpel houden. Bij een normaal postuur (maat 38-44) kun je prima met een maatje 6 uit de voeten. De maat 6 is een basismaat, en het leuke is, als je echt besmet raakt met draagvirus, dan kun je met een maat 6 ook rugdragen en fancy afknopen. Maar dat in een ander hoofdstuk.

Een doek kun je kopen, misschien mag je er ook wel één van een vriendin lenen en kan jij rustig op zoek naar ééntje, als wijze van beloning van jouw gedane prestatie. Nog éénmaal, je checklist om te kunnen starten.

ontgroening, draagconsult, postnataal

Baby – check

Doek – check

iPad – check

Youtube staat op, maar dan…. Je leest deze tekst nog even terug, wat schreef ze ook alweer? Hoe heet die knoop? Ooh ja, F…W…C…C… toets je in en dan….. zoveel filmpjes…….. Je kijkt een filmpje, jeetje, dat ziet er zo simpel uit, maar hoe dan…? Je krijgt al nachtmerries bij het idee…. Valt je kindje er niet uit?  Wat als…. Wat als…..

Stap voor stap doe je de filmpjes na en na een paar keer oefenen, durf je het met je kindje, boven je bed, want stel je voor….. En dan na bloed, zweet en tranen zit je kindje in de doek. Wauw! Dit is tof. En jouw kleintje is al net zo moe van alles en valt zo lekker bij je in slaap…… Dit is fijn, denk je dan!

Vol trots post je een foto online en dan…… word je over laden met goedbedoelde tips en adviezen, die allemaal beginnen met: “wat fijn dat je draagt…….”

Daarom heb ik een aantal beginnersfoutjes op een rij gezet:

  • Nekrol: liever te dun dan te dik. Rol een klein spuugdoekje, hydrofiel washandje of een koop een nekrol. Hoppediz verkoopt ze voor nog geen € 6,00, zodat jij er altijd één kan vinden. Ook Pure Baby Love heeft ze met wolvulling, zijn iets langer en kosten rond de € 15,00 per stuk. Super handig, want zoek jij maar eens een schoon spuugdoekje als je er één nodig hebt….
  • Teveel ruimte bij het nekje: Probeer de volgende keer nog meer aan te spannen. Ik moet de eerste ouder tegen komen, die te strak knoopt. Aanspannen is essentieel om er voor te zorgen dat jouw kindje goed ondersteund in de doek zit.
  • Kind zit in je keel: de juiste hoogte is, als jij je kindje een kusje kunt geven op het voorhoofd.
  • De doek snijdt in je oksel: Span je doek altijd naar achter en opzij. Span je over je schouder naar voren aan, dan trek je de doek in je oksel.
  • Kindje zit met een holle rug: je kindje moet in de M-positie zitten. Dat betekent, dat de billen van je baby lager zitten, dan de knietjes. Is dat niet zo, breng de doekstaarten, die over je schouder naar beneden gaan, richting de knieholtes van je kindje. Via de knieholtes gaat de doek onder de billen door en daar kruis je de doek en pak je hem over. Belangrijk dat de billen over het kruis komen.
  • Twist: is vaak helemaal niet nodig, we doen het wel bij prematuur geboren kindjes en hele kleine newborns. Door een doek te twisten onder de billen, ga je al snel spanning verliezen en dat is zonde.
  • Kleding: bij voorkeur doe je kindje geen pakjes aan, waar de voetjes al aan vast zitten of zorg dat deze groot genoeg is. Ook de schattige berenpakjes maken ze daarom minder geschikt als kleding voor in de draagdoek. Wil je je kindje toch zo’n pakje aan doen, zorg dan, dat de teentjes voldoende ruimte hebben.
  • Pijn in jouw schouder/rug: dan kun je waarschijnlijk veel winst halen in het nog strakker aanspannen.

 

Kom je er dan nog niet uit, of wil je het gewoon vanaf het begin gelijk goed doen, zonder enige onzekerheid. Boek dan een consult bij mij of bij één van mijn collega’s. Wij zorgen voor een fundering in heel veel draagplezier. En zelfs in de Corona-crisis, kunnen we dat ook digitaal.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie