Een draagconsulent, meer dan een hobby.

Laatst kreeg ik de vraag, weet jij een goede draagconsulent?  Tja, wat is een goede draagconsulent?   Hoe zoek je, of eigenlijk vind je een goede draagconsulent? Waarom zijn er veel prijsverschillen? Waarom denken bepaalde zorgprofessionals en winkeleigenaren nog steeds, dat een draagconsulent een moeder met een hobby is? Daarom een blog, om te laten zien, dat ik het draagconsulentschap echt als beroep zie en niet als (betaalde) hobby.

Laat ik eerst beginnen met het moment in 2014, dat ik dacht: “dat wil ik ook! Ouders enthousiasmeren, veilig  leren dragen, ouders besmetten met draagvirus”. Op zoek gegaan naar een draagschool, waar ik de opleiding kan doen.  5 jaar geleden hadden we nog niet heel veel keuze, op moment zijn er meerdere draagscholen, bestudeer goed de websites, kijk welk het beste wat bij je past.

Dit is de eerste investering € 345,00 kost draagconsulent 1 voor mij. Een investering in mijn job als draagconsulent. En toen was het hek van de dam, want wat heb ik nodig om dit te gaan uitoefenen? En zo werd de basis gelegd voor mijn “Consulentenstash”, de investering was € 450,00. En daarna ben ik de tel kwijt geraakt…..

Ik ga jullie niet vervelen met hoeveel geld ik inmiddels heb uitgegeven aan dragers, opleiding, advertenties, beurzen, conferences, etc. Ik zie dit ook als investering en niet als een kostenpost, want ik wil het draagconsulent ook professioneel uitoefenen. Daarom ben ik ook lid van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Van ieder lid wordt geëist, dat een consulent scholingspunten haalt, dit kan zijn door naar de scholingsdagen te komen, conferenties te bezoeken, meetings te plannen met collega’s om zo kennis uit te wisselen. Een gewone basisknoop, zoals de FWCC, kan nog steeds op verschillende manier aangeleerd worden, en dan is het fijn om te kunnen sparren met collega’s. Als draagconsulent ben je nooit uitgeleerd.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om (vak) beurzen te bezoeken, zoals Kind und Jugend. Hier worden ieder jaar het nieuwste van het nieuwste op baby- en kindergebied gepresenteerd. Ik wil mijn kennis bijhouden over de laatste ontwikkelingen. Ik volg daarom de draagmerken op de voet. Welke nieuwe dragers worden er uitgebracht? Wat is er zo onderscheidend? Wil ik deze toevoegen aan mijn “consulentenstash” of niet?

Ook volg ik zoveel mogelijk onderzoeken en zoek op artikelen, waar het dragen of het voordeel van huid-op-huid wordt bevestigd en onderschreven. Daarnaast denk ik graag mee met collega-consulenten over specifieke casussen. Een moeder in een rolstoel, een vader die zijn onderarm mist, een vader die blind is, maar ook een kindje met Down of een prematuur geboren kindje. Dit zijn geen consulten, waar niet iedere consulent naar toe kan of zou willen.

Maar ook op draagzak gebied, deze ontwikkelingen gaan zo snel, dat ik veel tijd en energie moet stoppen in het bijhouden van mijn kennis. Ik doe daarom graag mee aan testreisjes, hierbij krijg ik de mogelijkheid om een drager een week uit te proberen en te zien wat de voor- en nadelen zijn. Kan deze drager een oplossing zijn in bepaalde situaties? Ook probeer ik regelmatig productdagen te bezoeken. Laatst was ik te gast bij BabyBjörn om hun nieuwste dragers uit te proberen en mijn feedback te geven.

En daarom mijn conclusie: zoals je leest, investeer ik, en naast mij nog een aantal consulenten, (veel) geld en tijd in het uitoefenen van mijn/ons beroep, ik houd mijn kennis graag op pijl, voor jou en je meest kostbare bezit…. jouw kindje. Ik noem een consult jouw investering in heel veel en jaren draagplezier, dan mag je van mij verwachten, dat ik mijn basiskennis op orde heb. Je krijgt deze basiskennis van mij mee in een consult. Geen draagconsult is hetzelfde en ik laat een consult altijd leiden door het moment en de situatie. Met deze blog kun je jezelf afvragen, wat je belangrijk vindt in een draagconsulent en ga hiermee op zoek, naar de persoon die bij je past. Stel op voorhand ook kritische vragen, een ervaren consulent zal hier ook goed antwoord op kunnen geven.

Nu ruim 5 jaar als draagconsulent, de tijd vliegt. En wat is het een mooie tijd geweest. Ik hoop zeker dat ik nog minimaal 5 jaar er bij op mag tellen.

Geen reactie's

Geef een reactie