Scholingsdag – Dragen met een beperking

Zaterdag 30 maart, stond de eerste scholingsdag van de Vereniging van draagdoekconsulenten op het programma. Het onderwerp spreekt mij enorm aan en wilde deze dag niet missen.

Het onderwerp was dragen met een beperking. In de ochtend kwam een ervaringsdeskundige vertellen over haar zoektocht om haar zoontje zo fijn mogelijk te helpen. Het zoontje is door een val van de trap gehandicapt geraakt, heeft hierdoor een lichamelijke beperking, is halfzijdig verlamd en is ook nog eens heel snel overprikkelt. Ze vertelde waarom het dragen dit gezin en met name dit ventje zoveel voordeel bood, zoals prikkelreductie. Een bezoekje aan het bos of strand, want dit stoere ventje heeft ook een aangepaste wandelwagen. Een bos of strand is voor dit mannetje een heerlijke omgeving, de natuurgeluiden, de zachte kleuren, en weinig omgevingsgeluiden, zorgt ervoor dat hij weinig prikkels krijgt en zichtbaar kan genieten.
Door het dragen, kan hij zich ook eenvoudig afwenden voor prikkels door met zijn gezichtje in mama of papa te stoppen.
Na de lezing gingen wij zelf aan de slag met diverse casussen en moesten echt out-of-the-box denken. Vanuit het dragen kennen we een aantal “basisvoorwaarden”, echter bij specifieke gevallen, kan het zijn dat er ook een specifieke aanpak nodig is. Fijn om hier met collega’s over te sparren.

Het middagprogramma kwam een blinde draagconsulente vertellen over haar ervaringen. Waarom je juist zou moeten buikdragen als je blind of slechtziend bent? En wanneer is het verstandig om juist op de rug te dragen? Tevens vertelde ze, hoe dragen haar verlicht in haar gezin met 4 kinderen en een man veel van huis. Een kinderwagen is voor haar geen optie, want dan moet ze die achter haar aan trekken. Maar wat als je geen hond maar een stok hebt, dan is een kinderwagen ook niet handig. Het dragen van het kindje in de doek of drager, maakt dat een blinde of slechtziende toch naar buiten kan. Het kindje zit veilig bij haar en ze weet altijd waar ze is.

Daarna mochten wij zelf ervaren hoe het is om een persoon, die niets of nauwelijks ziet, te leren omgaan met een doek of drager. Of hoe het als blinde of slechtziende te ervaren om te knopen gebaseerd op gesproken instructies?

Kun je een knoop ook beoordelen door te voelen? Dat hebben mijn collega Sabine van Dragen met zorg bij elkaar gevoeld.

Een dag met veel stof tot nadenken en veel punten om uit te werken. Ken je iemand, die wellicht ook geholpen kan zijn met bovenstaande casussen, neem dan met mij contact op en dan zoeken we samen naar de meest fijne oplossing

Geen reactie's

Geef een reactie